Societatea Biblica Interconfesionala din Republica Moldova
Rom Rus
Catalog
 


Link-uri
 


«Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire... » 2 Timotei 3:16.


Nici o carte existenta sau care a existat vreodata nu poate fi comparata cu Biblia privind profunzimea intelepciunii, frumusetea poetica, exactitatea istorica si profetica. Ea contine acel izvor de cunostinta indispensabil omului atat pentru a-si potoli setea intelectuala si sufleteasca, cat si pentru a obtine raspunsuri la intrebarile vietii. Studierea Bibliei este necesara pentru a avea o viata implinita si plina de sens. Cuvintele acestei carti au puterea de a umple goluri, a construi punti peste intunericul ce apare pe cale, a transforma vieti fara culoare in unele care sa straluceasca mai puternic decat diamantele. Haideti dar sa ne intoarcem la Cuvantul lui Dumnezeu ori de cate ori ne confruntam cu diverse intrebari, caci doar pe paginile Sfintei Scripturi gasim raspunsurile corecte.
Biblia ne vorbeste intr-un limbaj atat de accesibil, dar in acelasi timp in ea putem descoperi o profunzime nemaipomenita, incat nici chiar cea mai remarcabila inteligenta umana nu-i poate cuprinde intreaga intelepciune.
Biblia este autoritatea lui Dumnezeu pentru omenire, singurul fundament viabil pe care fiinta umana isi poate construi viata. Un alt fundament nu exista. Orice altceva se clatina in timp.

Biblia este:


• o carte deosebita. Ea mai este numita si Сuvantul lui Dumnezeu, deoarece toti dintre cei peste 40 de autori ai ei au scris sub calauzirea Duhului Sfant ceea ce le-a transmis Dumnezeu. In aceasta carte, Dumnezeul omniscient, omniprezent si omnipotent s-a prezentat pe sine pe intelesul fiintei umane si si-a descoperit voia sa locuitorilor pamantului.

• singura carte ce se traduce in toate limbile lumii. In prezent exista peste 6 500 de limbi in lume. Biblia a fost deja tradusa in 2 170 de limbi si se traduce in alte 2 000 de limbi.

• o intreaga biblioteca. Ea contine carti de cele mai diverse genuri: carti de drept, istorice, poetice, de intelepciune, profetice, biografice, didactice, epistolare, apocaliptice. Este o colectie de modele excelente ale literaturii de calitate: epos – Genesa, cronica – cartile Imparatilor si Cronicilor, drama – Iov, lirica – Psalmii, nuvele – Evangheliile, scrisori – Epostolele, idila rustica – Rut. In Biblie sunt abordate cele mai interesante teme referitoare la: dragostea de patrie – Daniel, Estera; intelepciunea vietii – Proverbe; taina suferintelor – Iov; reflectii filozofice – Eclesiastul; trairi sufletesti – Isaia; fascinanta taina a evenimentelor viitoare – Apocalipsa si multe altele.

• cea mai citita carte din istoria lumii. Educatia oricarui om nu este completa daca el n-a citit si aceasta carte. Desi la prima vedere Biblia pare o carte mare si complicata, cel ce doreste sincer sa o inteleaga nu va intampina dificultati majore. Biblia este singura carte citita de reprezentantii tuturor claselor si varstelor.

• cea mai veche si cea mai actuala carte din istoria lumii. De la inceput a fost intocmita in baza transmiterii orale, ca mai apoi sa fie scrisa pe foi de papirus timp de 2 000 de ani. Gratie providentei divine, aceasta carte a ajuns pana la noi si insusi Dumnezeu a protejat-o de modificari pe parcursul a peste 3400 de ani. Imperii si dinastii se ridica si cad, dar Biblia ramane neschimbata. In comparatie cu alte carti care mor sau care au murit deja, Cuvantul Dumnezeului Vesnic este viu si lucrator, patrunde pana in adancul sufletului si-i descopera omului pe sine insusi, ne testeaza motivatiile, ne identifica necesitatile, ne invata, ne incurajeaza, ne indreapta, ne invioreaza, ne sustine, ne intareste si ne sfinteste.

• cea mаi onesta carte din istoria lumii. Ea nu ascunde nimic si descrie oamenii, evenimentele si relatiile cauza-efect asa cum au fost, sunt si vor fi cu adevarat.


BIBLIA este ca:
Painea: Ioan 6:50
Un foc: Ieremia 23:29
O lumina: Psalmul 119:105
Laptele: 1 Petru 2:2
Mierea: Psalmul 19:10
Aurul: Psalmul 19:10
O oglinda: Iacov 1:23-25
Un ciocan: Ieremia 23:29
O sabie: Efeseni 6:17 si Evrei 4:12
Samanta: 1 Petru 1:23


Denumirea Bibliei


Denumirea „Biblie” provine din limba greaca: „Biblos” care inseamna carte. Mai rar se foloseste expresia „Bibliotheca”, sau „Divina Bibliotheca”, deci „Colectia de carti Divine”.

Alte denumiri ale Bibliei sunt:
Scriptura - Luca 4:21; Ioan 2:22; 5:39; Iacov 2:23;
Scripturile - Luca 24:27;
Sfanta Scriptura, Sfintele Scripturi - Romani 1:2; 2Timotei 13:15;
Cartile - Daniel 9:2;
Legea si Prorocii - Fapte 13:15; Romani 3:21 ...


Sfanta Scriptura a fost scrisa in locuri diferite si in circumstante diferite.
Moise, de exemplu, a scris fiind in pustiu, David – pribegind prin munti si locuind la palat, Ieremia si Pavel – in inchisoare, Luca – in timpul calatoriilor misionare, Ioan – fiind in exil pe insula Patmos, altii – in timpul persecutiilor si expeditiilor militare.

Autorii Bibliei

Printre autorii Bibliei, oameni care au provenit din diverse culturi si paturi sociale, sunt imparati (David, Solomon), medici si alti oameni invatati (Isaia, Luca), teologi (Ezra, Pavel), ministri (Daniel, Neemia), politicieni (Moise), tarani si meseriasi (Amos, Petru), muzicieni (Asaf, fiii lui Core), prooroci (Ezechiel, Ioel), militari (Iosua).

Impartirea Bibliei

Biblia evreilor era Vechiul Testament, denumita „Legea, Prorocii si Scrierile”, fara vreo denumire speciala.

Impartirea Vechiului Testament pe vremea Domnului Isus


Thora - ”Legea”. Radacina acestui cuvant provine din „Jara”, a invata, a preda. Aceasta „Thora” se afla astazi inca in orice sinagoga. Ea cuprinde cele cinci Carti ale lui Moise si este impartita in 52 de pasaje. Pentru fiecare Sabat un pasaj. In limba greaca se foloseste termenul „Pentateukos”, „Cartea din cinci parti”.

Nebijim - ”Prorocii”, cuprind doua feluri de scrieri: a) Nebijim risonim, primii proroci, sau prima grupare de proroci. Din ea fac parte: Iosua, Jedecatori, 1-2 Samuel, 1-2 Imparati (fiecare numai cate o singura carte). b) Nebijim acharonim, prorocii de mai tarziu, sau a doua grupare de proroci: Isaia, Ieremia, Ezechiel si ceilalti 12 proroci „mici”.

Ketubim - ”Scrierile” erau formate din trei parti a) Psalmii, Proverbe si Iov, b) Cantarea Cantarilor, Rut, Plangerile, Eclesiastul si Estera. Aceasta parte se numea „Megilloth”, adica „Sulurile”, c) Daniel, Ezra, Neemia si Cronici.

Legea este fundamentul solid pentru teocratia lui Dumnezeu, care este descrisa din punct de vedere istoric de prooroci. Ei ne redau si dorinta lui Dumnezeu pentru pastrarea acestei teocratii. Scrierile ne descopera gandurile si aspiratiile acestui popor cu o mentalitate deosebita.

Impartirea actuala

Sfanta Scriptura de astazi cuprinde Vechiul si Noul Testament. Expresia „Testament” este folosita mai intai de Tertullian si inseamna „legamant” (in ebr. Berith, in gr. Diatheke), expresie folosita si pentru Vechiul si Noul Testament. Ideea de baza pentru alegerea acestui termen era „legamantul” lui Dumnezeu incheiat prin Moise cu poporul evreu in Vechiul Testament (Ex. 19:5), iar in Noul Testament cel incheiat prin Domnul Isus Cristos cu Biserica (Mat. 26:28; 1 Cor.11:25). Impartirea in capitole o datoram mitropolitului englez Stephan Langton din Cambridge (NT 1205), iar versetele au fost introduse de tipograful parisian Robert Stephanus (1551).

Manuscrisele Bibliei

Un manuscris vechi se numeste „Codex”. Astazi se cunosc multe manuscrise. Ca material s-a folosit papirusul sau pergamentul (piei de animale prelucrate). Prima industrie de pergament a fost intemeiata in orasul Pergamus in Asia Mica. Cele mai importante manuscrise sunt: Textele de la Qumran. Niste ciobani beduini au gasit in 1947 intr-o pestera din Valea Qumran, situata pe malul vestic al Marii Moarte, 14 km la sud de Ierihon, niste role de pergament infasurate in panza si conservate in vase de lut. Aceste scrieri provin de la o secta evreiasca denumita esseni. Calugarii acestei secte au pus scrierile la adapost, ferindu-le astfel de invadatorii romani (66 si 132 d.Cr.). Cu ocazia unor expeditii s-au gasit in 11 pesteri multe manuscrise: un sul complet al lui Isaia, fragmente cuprinzand toate cartile Vechiului Testament, fara Estera, comentarii cu textul Vechiului Testament, scrieri apocrifice si manuscrisele sectei respective. Aceste scrieri au fost datate din sec. 2 si 1 i.Cr. si sunt cele mai vechi manuscrise cunoscute. Valoarea lor nu se poate estima si sunt, pentru iudaism si crestinism, de o importanta hotaratoare.


Cele mai importante traduceri


Primele traduceri sunt foarte vechi, chiar mai vechi decat manuscrisele amintite mai sus. De aceea au o valoare extraordinara pentru studiul critic al textului biblic.


Septuaginta (LXX) „Saptezeci” este o traducere a Vechiului Testament in limba greaca facuta in Alexandria. Inceputul traducerii era probabil pe vremea lui Ptolomeu Filadelfus, terminarea ei se pare ca ar fi fost intre anii 275-130 i.Cr. Conform unei legende traducerea ar fi fost facuta de 70 de invatati si lucrarea s-a terminat in 70 de zile! Dupa stilul diferit se pare ca ea este lucrarea mai multor traducatori. Pavel si primii crestini au folosit aceasta traducere.


Peritta, o traducere siriaca a Vechiului si Noului Testament. Unii sustin ca episcopul Rabbula din Edessa ar fi tradus-o in sec. V-lea, altii cred ca lucrarea este si mai veche.

Vulgata, adica „Cea mai mult raspandita”, este singura traducere valabila in Biserica Catolica si aprobata de Consiliul din Trent in limba latina. Ea a fost tradusa la cererea episcopului roman Damasus de catre invatatul Ieronim intre anii 392-405. Cea mai mare parte a lucrarii a fost facuta in Betleem. Abia pe vremea lui Gregor cel Mare a fost ridicata la pozitia actuala.


Limbile Bibliei

In mare parte Vechiul Testament este scris in limba ebraica veche, doar cateva pasaje scurte din Neemia, Ezra 4-8, si Daniel 2-8 sunt in aramaica. Limba ebraica era limba clasica a Palestinei, pe cand aramaica era un dialect mai nou in care vorbesc in prezent toti evreii orientului. Noul Testament a fost scris in limba greaca vorbita de lumea intreaga in acele vremuri, dar cateva cuvinte apar si in limba aramaica si latina. Evanghelia dupa Matei a fost scrisa in limba aramaica. Cartea II si III a Macabeilor, Evanghelia dupa Matei, precum si cartile Vechiului Testament care nu sunt incluse in canonul evreiesc s-au pastrat doar in limba greaca, iar originalele in limba ebraica si aramaica nu au ajuns pana in zilele noastre.

Inspiratia Scripturii este acea transmitere a planurilor divine realizata prin intermediul autorilor Bibliei.
INSPIRATIA nu garanteaza cititorilor Bibliei si intelegerea ei. De aceea, este necesara o luminare a mintii si inimii omului, precum si o descoperire din partea lui Dumnezeu. Inspiratia trebuie deosebita de luminare si de revelatie. Luminarea este o inseninare a cunostintei, o intelegere clara a unui lucru; revelatia este transmiterea unui adevar ce provine de la Dumnezeu, in forma scrisa sau in orice alta forma sub calauzirea Duhului Sfant. Prin urmare, pentru a intelege Sfanta Scriptura omul trebuie sa doreasca sa cunoasca adevarurile Bibliei si sa se roage ca Dumnezeu sa i le descopere.

CEA MAI MARE BIBLIE DIN LUME

Un tamplar din Los Angeles a lucrat zilnic pana noaptea tarziu timp de doi ani ca sa faca o Biblie cu totul din lemn. Fiecare pagina este o fasie subtire de lemn, inalta de un metru, in care literele sunt gravate. Aceasta carte contine 8.048 de pagini, are o greutate de 547 kilograme si este groasa de 2,5 metri.

CEA MAI MICA BIBLIE DIN LUME

Cea mai mica Biblie tiparita care se cunoaste este de inaltimea unui chibrit, cu dimensiunile: 4,5 cm inaltime, 3,2 latime si 2 cm grosime. Aceasta mica carte a fost tiparita in Anglia si are 878 de pagini, incluzand poze. Se poate citi destul de usor, dar numai cu lupa. Aceasta Biblie cantareste aproximativ 20 grame.